Πληθωρισμός και Απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ
τα βασικά ζητήματα που επικεντρώθηκαν οι επικεφαλείς της Τρόικας
Στις συναντήσεις των εκπροσώπων Υπουργείου Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους επικεφαλείς της Τρόικας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο θέμα του πληθωρισμού, αλλά και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.Όσον αφορά το πληθωρισμό, οι εκπρόσωποι της τρόικας σημείωσαν ότι υπάρχει ιδιαίτερη δυσκαμψία στις τιμές, ενώ αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ύφεση και ταυτόχρονα να μην μειώνονται οι τιμές.
Σύμφωνα με απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου, αυτό συμβαίνει διότι σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, όπου παρατηρούνται ανατιμήσεις, είναι πολύ υψηλά τα λειτουργικά κόστη, ενώ στη περίπτωση της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, παρατηρείται ο έλεγχος της αγοράς από μικρό αριθμό επιχειρήσεων (επικράτηση ολιγοπωλίου).
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το ομώνυμο Υπουργείο στοχεύουν στην αλλαγή της κατάστασης αυτής, προωθώντας τη μείωση ή και την συγκράτηση των τιμών. Πρόκειται για μέτρα όπως οι νέες μειώσεις των τιμών στα φάρμακα (της τάξης του 25% το Σεπτέμβρη), το πάγωμα των διδάκτρων, o έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.
Στο τομέα των ΕΣΠΑ, αν και διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα Επιχειρησιακά Προγράμματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις μεταφορές και τις υποδομές, ωστόσο επισημάνθηκε ότι από τον Οκτώβριο θα αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων και στα προγράμματα αυτά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις επισημάνσεις των «απεσταλμένων» από το εξωτερικό, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και άλλοι επίσημοι φορείς απαντούν με δυναμισμό και με συγκεκριμένες προτάσεις, που εφόσον πραγματοποιηθούν, θα φέρουν σε καλύτερη κατάσταση την χώρα μας.
| < Προηγούμενο | Επόμενο > |
|---|

































.png)