Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία
Άρθρο της Αντιγόνης Παπαδοπούλου, Ευρωβουλευτή (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)
| Αντιγόνη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ |
Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν υπόγραψε, δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει αυτή τη Συνθήκη. Συνεχίζει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργεί ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν δικαιολογείται η πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ανοχής απέναντι της.
Η ΕΕ οφείλει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα. Όσο συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκική πλευρά, κανένα νέο κεφάλαιο δεν θα πρέπει να ανοίξει στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και ειδικά το κεφάλαιο της ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει επίσης να προειδοποιήσει την Τουρκία, πως τυχόν συνέχιση των απειλών, σημαίνει άμεσο τερματισμό της ενταξιακής της πορείας.
Εμείς με τη σειρά μας, οφείλουμε να καταγγέλλουμε, να κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και να βρίσκουμε αποτελεσματικούς τρόπους να ανασκευάζουμε τα κακώς έχοντα και την ανελέητη προπαγάνδα της Τουρκίας. Συμφωνώ, ότι θα πρέπει να προκρίνουμε και να κτίζουμε στις θετικές για την πλευρά μας τοποθετήσεις, ωστόσο, διαφωνώ κάθετα, με την προσέγγιση ότι τα αρνητικά θα πρέπει να μένουν στο περιθώριο, χωρίς ανάλογη αντίδραση. Η παρασιώπησή τους δεν ωφελεί. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά, όταν ακούμε στο Ευρωκοινοβούλιο φωνές, για αυτοσυγκράτηση των δύο πλευρών, ή άκρατη παραπληροφόρηση από Τούρκους αξιωματούχους, σε σημείο που να εξισώνεται το θύμα με τον θύτη,.
Στο γενικότερο κλίμα που δημιουργείται υπό το βάρος των τουρκικών απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της έντασης που η Άγκυρα επιδιώκει στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όλοι, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το κυριαρχικό της δικαίωμα να διεξάγει, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Όλοι, πλην της Τουρκίας, αντιλαμβάνονται πως η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται στο πλαίσιο που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα το Δίκαιο της θάλασσας. Πέραν, όμως, αυτής της γενικής τοποθέτησης, τίθενται επί τάπητος θέσεις οι οποίες δικαιολογημένα προκαλούν αντιδράσεις.
Το ανοικτό παράθυρο που άφησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Στέφαν Φούλε για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και η ¨προθυμία¨ του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να διαμεσολαβήσει, δεν ήταν τυχαίες τοποθετήσεις. Σε ότι αφορά τον κ. Ντάουνερ, συμφωνώ απόλυτα με την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία ξεκαθάρισε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αφορά και δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Στην περίπτωση του κ. Φούλε, θα πρέπει να υποδείξουμε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων εξελίχθηκε σε ένα ζήτημα κρίσης, λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας και όχι λόγω των χειρισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα προσφυγής σε οποιοδήποτε Δικαστήριο και σε οποιαδήποτε επιδιαιτησία.
Οι τοποθετήσεις των δύο αξιωματούχων θα πρέπει να μας προβληματίσουν, και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάσουμε από τις γενικές θέσεις αρχών.
29/09/2011
Τελευταία ΕυρωΝΕΑ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ